2400 okien

A každé iné! Iné tvarom, rozmermi, farbou rámov, parapetmi, členením, naklopením, umiestnením či polohou. Tri okná sú však rovnaké a skúste ich hľadať vo fantazmagorickom areáli hotelového komplexu rakúskych termálnych kúpeľov Rogner Bad Blumau. Nepoznám nikoho, komu by sa to podarilo!

2400-okien-fitlopta-2

Nepriateľ rovnej čiary

 
Bol, nie je, kontroverzný avantgardný rakúsky umelec s nezapamätateľným menom Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser. To meno si vymyslel sám. Celý život provokoval názormi, postojmi i dielom. Vyhlásil vojnu racionálnej pravouhlej architektúre a tvrdil, že príroda nepozná rovnú čiaru. V kontexte tejto filozofie tvoril, maľoval a navrhoval chaotickú architektúru plnú pestrých prírodných farieb, špirál, stĺpov, klenieb, zaoblení a najrôznejších krivoľakostí. Hundertwasser navrhol umelecký dizajn najrôznejších stavieb v Rakúsku i vo svete. Získal svetovú slávu a jeho život ukončila až zástava srdca počas plavby na Queen Elisabeth II v roku 2000. Príroda možno nepozná rovnú čiaru, ale smrť áno. Čiara na EKG bola celkom rovná…
 

Bad Blumau

 
V roku 1978 vŕtali ropní investori až do hĺbky 3000 m pri rakúskej obci Bad Blumau. Namiesto ropy vytryskol 100 stupňový horúci prameň s liečivými účinkami a tak namiesto ropnej rafinérie vznikol projekt termálnych kúpeľov s hotelovým komplexom a desiatkami plaveckých a termálnych bazénov. Zásluhou Hundertwassera sa štajerská obec stala jednou z najkontroverznejších wellness adries v celej Európe.
 
2400-okien-fitlopta-3
 

Organizovaný chaos

 
Z lietadla celý hotelový areál takmer nezbadáte, vidíte iba zelenú plochu, pretože strechy a terasy pokrývajú stromy a tráva. Zelená farba sa pre zmenu vôbec nenachádza v hotelovom komplexe, Hundertwasser tvrdil, že patrí iba prírode. Samotný hotelový a reštauračný areál sa podobá akémusi bizarnému leporelu rôznych tvarov a farieb. Niektoré bungalovy sa vynárajú z prírody priamo pred Vašimi zrakmi. Návštevník stráca veľmi rýchlo orientáciu a Hundertwasser sa s ním od začiatku hrá ako mačka s myšou.
 
Kto sa nenechá vyprovokovať, musí o chvíľu obdivovať empatiu a rafinovanosť autora. Nastavuje našej umŕtvenej civilizačnej istote živé zrkadlo prírody. Akonáhle sa stratia pravouhlé línie a štandardné orientačné body, začíname tápať a blúdiť. Keďže si nevšimnete detail, veľký nápis s menom hotela Vás dovedie rovno do garáže. Samotný hlavný vstup je totiž celkom nenápadný. Na toto nie je zvyknutý nikto, celkom sa to vymyká bežnej dohodnutej schéme. Vstupná hala s recepciou je zasa plná umeleckých artefaktov, moderných prvkov, reliéfov, mozaik a stĺpov. Stovky detailov interiéru zaútočia a rozhodia návštevníka aj proti jeho vôli. Krivoľaké chodby sa vlnia a pripomínajú lesný chodník, výzdoba stien je nečakaná a za každou zákrutou iná. Všetky cesty v tom labyrinte vedú k nádherným termálnym bazénom, ale musíte sa trochu potrápiť. A ak dostanete závrať, môžete objať niektorý z tých čudesných 330 stĺpov, ktoré reprezentujú stromy. Stĺpy nájdete aj v sprchách, nepravidelné obkladačky v kúpeľni a na WC tiež popierajú obvyklú geometriu. Na izbách však nečakajte internet ani obrazy. Podľa Hundertwassera je totiž najlepším obrazom okno…
 
2400-okien-fitlopta-4
 

Na čo je to dobré ?

Aby sme si uvedomili náš konzervativizmus. Aby sme sa naučili vnímať detail. Aby sme si uvedomili našu bezmocnosť, ak náhle nefunguje GPS. Aby sme prijímali výzvy k premýšľaniu, ktorých je tak málo. Aby sme sa obzreli za Bohyňou Vody, ktorá stráži celý areál a dumali, prečo sme si ju nevšimli pri príchode …
 
 
foto_july
 
MUDr. Július Kazimír - Ortopéd a rehabilitačný lekár
 
Špecializuje sa na diagnostiku, prevenciu a liečbu porúch pohybového aparátu a chrbtice. Propaguje pohybové a športové aktivity, vo voľnom čase píše, hrá golf a skladá vlastné folkové piesne.
 
Chcete sa dozvedieť viac? Sledujte nás na Facebooku alebo si prezrite 100 % originálne medicínske rehabilitačné pomôcky v eshope Layla.